Mobbing, hukuki manada işyerinde çalışanın karşılaştığı her türlü taciz, rahatsız edici davranış ve sözlerle o kişiyi bezdirmek anlamına gelmektedir. Yani çalışanın gerek üstleri gerekse iş arkadaşları tarafından uygulanan her türlü bezdirici davranışlardır.
0850 455 15 05
MOBBİNGE MARUZ KALINDIĞINDA NELER YAPILMALIDIR?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, hukuk sistemimizde yeni yeni yer edinen bu kuruma ilişkin açılan davalarda yaşanan en büyük sıkıntı İSPAT sorunudur. Bu sorunu ortadan kaldırmak için tacize maruz kaldığını düşünen çalışan kendisine uygulanan davranışlarla ilgili açık ve net deliller toplamaya başlamalıdır. Bu noktada şahitler, maaş kesme varsa bordrolar, pozisyon değiştirme varsa bununla ilgili belgeler önem kazanıyor. Bu konuda mutlaka hukuki yardım alarak yasal haklarınızı nasıl talep edeceğinizi öğrenmeniz gerekmektedir.
Nasılsa açığa çıkmaz düşüncesiyle işverenlerin mobbing uygulaması sıkça kullanılan bir yöntem olduğu için, çalışanların bu yönde atacağı geri adımlar, mobbing uygulayan işverenlerin daha fazla güçlenmesi anlamına gelecektir. Bu nedenle mobbinge maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, bu konuda şikayet hakkınızı kullanabileceğiniz gibi, yasal yollara başvurarak , işverenin size ve bir başka çalışanına bir daha bu tür bir uygulama yapmasına engel olabilirsiniz. Son yıllarda ülkemizde Mobbing vak’alarının artışı, bu konuda çalışanların bilinçlenmesi ile birlikte açılan davaların da artışıyla, gerek Yargıtay gerekse Danıştay bu konuda daha aydınlatıcı kararlara imza atmaktadır.
Detaylı bilgi ve danışma için bizi arayabilirsiniz...